...

Патување во Јордан

by stu 14, 2023Јордан, Пакет аранжмани

Пакет програма

11.03.2024

Пристигнување на аеродромот во Aqaba ( 23:55h )

Трансфер до Хотел, вечера и ноќевање.

12.03.2024

По појадокот, одјава и трансфер до Wadi Rum. Екскурзија во најголемата пустина Wadi Rum (Долина на месечината) Обиколка во пустината со теренски теренец 4×4 (03 часа) , „Огромно, одекнувачко и божјо“ – ова беа зборовите на Т.Е.

Лоренс користени во опишувањето на Вади Рум. Вечера и ноќевање во камп.

13.03.2024

По појадокот, трансфер до Петра, посета на уникатниот „розово-црвен“ град Петра, изграден од арапските Набатејци кои ги издлабиле своите монументални гробници, палати, храмови и ризница од песочник на пустинската карпа во неговите природни нијанси на роза и злато.

Започнување на патувањето со јавање на 700 метри (2.296 стапки) стигнувајќи до влезот на импресивната тесна клисура (Siq), што води до прекрасен и магичен споменик, каде што добивате поглед на Ризницата, се продолжува до улицата со фасади, Кралските гробници, Кардо, храмови, цркви, музеи.

Светско чудо, место за светско наследство на УНЕСКО и највредното богатство на Јордан, Петра е најголемата туристичка атракција на Јордан. Тоа е огромен и уникатен град, врежан во чиста карпа од Набатејците, трудољубива арапска цивилизација, кои се населиле овде пред повеќе од 2000 години. Враќање во хотел, вечера и ноќевање.

14.03.2024 Мртво Море (слободно време) – Бетанија – Аман

По појадокот, слободно време на Мртвото Море. Попладне, трансфер во Витанија, која се наоѓа на само помалку од половина час возење од Мртвото Море, местото на населбата на Јован Крстител во „Бетанија зад Јордан“ е местото каде што многумина веруваат дека Исус бил крстен во повеќегодишното корито на реката.

Оваа приказна долго време е опишана во Библијата (Јован 1:28 и 10:40), како и во византиските и средновековните текстови, но идентификацијата на точното место е оспорувана од научниците. „Бетанија зад Јордан“ е идентификувана на источниот брег на реката Јордан во близина на Мртвото Море, во Хашемитското Кралство Јордан, каде некогаш живеел Јован Крстител. Денес тој систематски се истражува, ископува и обновува за да ги прими аџиите и посетителите.

И живописно место за аџилак и популарна дестинација за христијаните, тој е дом на византиски и римски остатоци како што се капели, цркви, манастир и пештери. Сите биле место на бројни прослави за крштевање. Продолжување во Аман , слободно време , вечера и ноќевање во хотел.

15.03.2024 Разглед на градот Аман – Џераш – Аман

По појадокот, Трансфер во посета на Јераш, разглед на улицата со колонади, амфитеатарот, црквите, храмовите и огромниот Римски форум. Најдобро зачуваниот римски град Гераса, кој денес се нарекува Јераш, а познат и како град на 1.000 столбови. Златното доба на градот потпаднало под римска власт, а местото сега е општо признаено како еден од најдобро зачуваните римски провинциски градови во светот.

Назад во обиколката на градот Аман, ќе го откриете гордиот главен град на Јордан, Аман. Со истражување на античките и модерните делови на градот, ќе добиете увид во секојдневниот живот, како и во историската култура на Јордан. Турнејата ги вклучува урнатините на античката Цитадела, која гордо седи на врвот на еден рид и гледа кон центарот на Аман, Лавиринтот.

Восхитувајте се на колосалните столбови на Храмот на Херкулес (поголем од кој било храм во Рим) и прошетка околу остатоците од гувернерската палата и џамијата, и двете подоцнежни исламски градби. Враќање во хотел во Аман, вечера и ноќевање.

16.03.2024 Аман – Мадаба – планината Небо – Акаба

По појадокот, одјава , Трансфер до посета на Мадаба, лоцирана на Кралскиот пат. Познат како Град на мозаиците, тој е дом на неколку мозаици од византиската ера и од Омајад, расфрлани низ прометниот пазар на градот.

Ќе го посетите неговиот најпознат мозаик, откриен во 1884 година кога грчките православни христијани го откриле меѓу урнатините на старата византиска капела на градилиштето на нивната нова црква. Датира од шестиот век, овој прекрасен мозаик некогаш содржел два милиони парчиња разнобоен локален камен. Таа прикажува детална и означена карта на Светата земја, која се протега од Палестина до делтата на Нил и ја сочинува најстарата позната карта на Палестина што постои.

Посета на светилиштето на планината Небо, висок гребен спомнат во Библијата како место каде на Мојсеј му бил даден поглед на Ветената земја. Исто така, тука му било предвидено на Мојсеј да умре пред да стигне до него. Во христијанските традиции, тука бил погребан Мојсеј. Продолжување до Акаба, слободно време, вечера и ноќевање.

17.03.2024 Акаба (слободен ден)

По појадокот, уживање во слободно време во Акаба. Истражете го градот, кој ја задржува опуштената атмосфера во малиот град и покрај растечкиот развој. Вечера во хотелот, доцна навечер трансфер до аеродром.

18.03.2024 u 2:20 часот - Поаѓање од Акаба во

Трансфер до аеродромот во Акаба за поаѓање.

Дополнителни информации

Цената вклучува
  • Авионска карта Софија – Акаба -Софија
  • Трансфер и тури со климатизиран модерен автобус 
  • Професионален постојан водич кој зборува англиски или југословенски за целото патување
  • Сместување во хотели како што е споменато или слично на база HB
  • Влезници на сите локации споменати во програмата
  • Екскурзија во Wadi Rum Reserve за 03 часа со SUV.
Детали од лет
  • TK1032  11MAR  SOFIST  1555 1825 //  TK 834  11MAR  ISTAQJ   2110 2355  
  • TK 832  18MAR  AQJIST   0220 0525 // TK1027  18MAR  ISTSOF   0845 0900   

Резервирајте го вашето патување во Дубаи

Доплата за еднокреветна соба

1 + 8 =

Бидете први што ќе дознаете за нашите поволности

Придружете се на група ентузијасти за патување и еднаш месечно ќе ве известуваме за придобивките што можете да ги добиете!

Откако ќе се приклучите, ќе добиете личен мејл од нашиот сопственик Зоран!

Успешно се придруживте

Pin It on Pinterest

Share This
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.